Skoči na vsebino

Kaj je karierni teden?

V kariernem tednu se odvijejo aktivnosti in dogodki za mlade, ki mladim ponujajo konkretno podporo pri izzivih, ki jih prinašajo poklicne odločitve.

Komu je karierni teden namenjen?

Aktivnosti so namenjene:

 • dijakom in  študentom,
 • mladim iskalcem zaposlitve in
 • šolnikom.

Zakaj se udeležiti aktivnosti?

Mladi bodo skozi aktivnosti prepoznali ali krepili svoje kompetence  ter spoznali različne priložnosti in aktivnosti, ki so jim na voljo izven šolskega okvirja.

KARIERNI TEDEN 2022

10. - 16. januar 2022

Mladim želimo ponuditi konkretno podporo pri izzivih, ki jih prinašajo poklicne odločitve.

Letošnje aktivnosti potekajo pod geslo “Postani sprememba”.

Mlade želimo spodbuditi, da si sami skrojijo kariere, ki ustrezajo njihovim talentom, ter spoznajo različne priložnosti, ki so jim na voljo izven šolskega okvirja.

AKTIVNOSTI KARIERNEGA TEDNA

Usposabljanje za mladinske karierne svetovalce

10. in 11. januar 2022

Za koga: za mladinske delavce, študente in prostovoljce
Kje: MC Vič, Tržaška cesta 85, Ljubljana
Kdaj: 10. 1. in 11. 1. 2022, od 9:00 do 17:00
Organizator: Mreža KROJ

Mreža KROJ vabi mladinske delavce, študente in prostovoljce v mladinskih organizacijah na dvodnevno usposabljanje za mladinske karierne svetovalce. Usposabljanje je namenjeno vsem, ki želijo pridobiti/nadgraditi kompetence vseživljenjske karierne orientacije in spoznati uporabne metode za delo z mladimi na področju kariernega razvoja.

Prijave sprejemamo do 5. januarja 2022 oz. do zapolnitve prostih mest

Namen usposabljanja je, da udeleženci:

 • razvijajo kompetence vseživljenjske karierne orientacije,
 • spoznajo osnovne teoretske okvirje VKO,
 • spoznajo uporabne metode za delo z mladimi na področju kariernega razvoja,
 • spoznajo orodja in vire, ki jim lahko pomagajo pri delu z mladimi.

Teme, ki smo jih pokrili tekom usposabljanja:

 • osnove (psihološkega) svetovanja,
 • karierno svetovanje (v teoriji in praksi),
 • inovativne metode za karierno svetovanje,
 • pogled na trg dela (trendi na trgu dela, iskanje informacij).

Usposabljanje bodo vodile: Urška Česnik (Zavod Ti Povej), Nives Felič in Martina Mrakovčić (Zavod Nefiks), ki so opravile celoletno modularno usposabljanje za karierne svetovalce pri ZRSZ in imajo izkušnje s kariernim svetovanjem mladim.

Prijave sprejemamo do 5. januarja 2022 oz. do zapolnitve prostih mest. Usposabljanje bo potekalo v živo v Mladinskem centru Vič, v primeru slabe epidemiološke slike pa v prilagojeni obliki preko spleta.

Usposabljanje je brezplačno za člane Mreže KROJ in za vse, ki bi se želeli priključiti Mreži KROJ v prihodnjem letu.

*Dogodek bo potekal za omejeno število oseb pod pogojem PCT.

Karierni obisk Decathlona Slovenija - enota Rudnik

10. januar 2022

Za koga: za iskalce zaposlitev od 15 do 29 let
Kje: Decathlon Ljubljana – Rudnik, Premrlova ulica 14, 1000 Ljubljana
Kdaj: 10. 1. 2022, ob 10:00
Organizator: Zavod Nefiks

Si športnica_k in bi rad_ drugim pomagal pri modrih in zdravih odločitvah, rad_a ostajaš v stiku s športom ali pa zgolj iščeš zaposlitveno priložnost?

V ponedeljek, 10. januarja, bomo v sklopu kariernega tedna obiskali športno trgovino Decathlon, kjer se bomo srečali s Suzano Tahiri, vodjo trgovine na Rudniku in kadrovico Jasno Veber.

Suzana in Jasna nam bosta predstavili podjetje, vrednote ter način dela. Izvedli bomo tudi “speed dating” – kratke razgovore, kjer boste lahko vadili zaposlitveni razgovor ali pa si morda odprli vrata v svojo naslednjo službo :). 

Dogodek bo potekal v trgovini Decathlon na Rudniku v ponedeljek, 10. januarja ob 10h. 

10 minut prej se dobimo pred trgovino. 

Podjetje išče nove kadre, ki bi se priključili ekipi za krajši (4 ali 6 ur) ter polni delovni čas (8 ur) kot redno zaposleni ali študentje. Vabljeni aktivni iskalci zaposlitve, ter vsi, ki bi radi pokukali v zakulisje trgovine Decathlon.

*Dogodek bo potekal za omejeno število oseb pod pogojem PCT. 

Nefiks karierni dan po srednjih šolah

12. januar 2022

Za koga: za dijake
Kje: srednje šole po Sloveniji
Kdaj: 12. 1. 2022
Organizator: Zavod Nefiks

Karierni dan je projekt, ki ga bomo v letu 2022 izvajali že sedmo leto zapored in veseli bomo sodelovanja z vami! Kot častni pokrovitelj dogodka je vsako leto do sedaj sodeloval tudi predsednik države Borut Pahor, osrednja prireditev pa je potekala v Predsedniški palači, kamor je vsako leto povabljenih nekaj dijakov. 

Nefiks karierni dan 2022 bo potekal 12. 1. 2022 pod geslom Postani sprememba!.

Konkretne aktivnosti so pogovori z mladimi, ki so se že lotili različnih zanimivih projektov, zato se bo dogodek izpeljali z različnimi nevladnimi organizacijami v Sloveniji. Z mladimi bodo spregovorili o tem, kaj sami počnejo, kakšni so cilji za katere si prizadeva njihova organizacija, kakšna je njihova izkušnja, kaj lahko svetujejo mladim, prav tako pa bomo govorili o izzivih s katerimi so se soočili. Seveda pa bodo lahko dijaki oblikovali tudi vprašanja glede na lastne interese.

Pri izbiri društev in zavodov bomo izhajali iz želja srednjih šol, zato vas vabimo, da že v prijavi obkljukate področje iz katero se vam zdi pomembno za vašo šolo.

Zakaj smo izbrali to temo?

Med mladimi so pogosti občutki anksioze in strahu glede prihodnosti. S tem dogodkom jim želimo sporočiti, da imajo z udejstvovanjem v civilni družbi veliko možnosti, da tudi sami spremenijo svet na bolje in se posvetijo projektom, v katere zares verjamejo. Tema je za dijake aktualna, saj so prav oni tisti, ki bodo s svojo aktivnostjo premikali meje ter spreminjali prihodnost. Preko te teme bomo nagovarjali tudi glavna vprašanja in strahove dijakov, glede različnih možnosti aktivnega udejstvovanja pri različnih okoljskih, socialnih in humanitarnih projektih in presegali stereotipe na tem področju.

*Dogodek bo potekal za omejeno število oseb pod pogojem PCT. 

Delavnica: USTVARI SVOJO PRIHODNOST - Učne in poklicne poti prihodnosti

12. januar 2022

Za koga: z mladimi iz Zavoda Odtiz, dijaki in študentje
Kje: Zavod Odtiz, Železna cesta 14, 1000 Ljubljana
Kdaj: 12. 1. 2022, med 17.00 in 19.oo
Organizator: Zavod TiPovej!
Posebnost: Delavnica je namenjena predvsem mladim in “mladim po duši”, osebam s senzornimi in z gibalnimi ovirami. Ste pa vabljeni vsi, ki vas tema zanima!

Cilj delavnice je podpreti mlade, da si s pomočjo metodologije “Global Youth Skills” sami odgovorijo na določena vprašanja in si izrišejo svoj arhetip prihodnosti – ki jim oriše jasnejšo sliko prihodnosti učenja, dela in priložnostih sveta, v katerega vstopajo. Na delavnici boste spoznali poklice prihodnosti ter raziskovali svoje kompetence, kako lahko sam_a usmerjaš svojo učno in karierno pot ter se s tem naučiš prevzeti odgovornost za lastno učenje in delo.

Evropska solidarnostna enota - priložnost za izkušnje v tujini

12. januar 2022

Za koga: za mlade do 30 leta
Kje: KAM’C (discord kanal), če platforme diskord še ne poznaš, smo zate pripravili kratka navodila kako se prijaviti: 
Kdaj: 12. 1. 2022 ob 17.00
Organizator: Mladinski EPI center Piran

Si želiš naučiti španščine, italijanščine, nemščine, francoščine…? Ali pa morda pridobiti nekaj delovnih izkušenj v eni izmed držav EU?

Evropska solidarnostna enota ti ponuja priložnost za prostovoljno delo hkrati pa pokrije tvoje življenjske stroške (namestitev, prehrana, zavarovanje, pot).

Program je namenjen mladim od 18 do 30 let in traja od 2 do 12 mesecev. Projekti potekajo v vseh državah EU, samo poiskati moraš pravega zase.

Svoje izkušnje s programom bodo predstavile ESE prostovoljke Ana Somavilla Morilla, Irene Marijuan Benito in Carlijn Vergroesen, ki delajo v Mladinskem EPI centru Piran.

MEPI Karierna izvidnica - predstavitve študijskih smeri iz prve roke

13. januar 2022

Za koga: za dijake 3. In 4. letnikov
Kje: preko spleta
Kdaj: 13. 1. 2022; ob 18:00 do 20:00 (120 min)
Organizator: Zavod MEPI in Društvo prejemnikov zlatega priznanja MEPI
Posebnost: Dogodek bo dostopen preko spletne povezave; dogodek organizirajo študenti za dijake.

Pridruži se nam na kratkih predstavitvah študijskih smeri, ki ti jih bomo predstavili študentke in študenti, saj smo bili nedolgo nazaj tudi sami na tvojem mestu. Skozi sproščene in neformalne predstavitve ti bomo:

 • predstavili študijsko smer,
 • zaupali vse aktualne govorice in novice fakultete,
 • predstavili možnosti študija v tujini in
 • odgovorili na vsa druga vprašanja, ki se ti vrtijo po glavi in ti s tem morda pomagali pri izbiri nadaljnje izobraževalne poti in vsega, kar paše zraven.

Dogodek bo potekal preko spleta tako da lahko predstavitve spremljate zaviti v odejo in ob skodelici čaja ter ob tem izveš veliko koristnih in uporabnih informacij, in to še pred informativnimi dnevi oz. preden se lotiš izpolnjevanja prijave.

Še vedno nisi prepričan? Ob prijavi si lahko sam izbereš predstavitve, katerih študijskih smeri želiš prisluhniti in predstavili jih bomo več kot 30 (seznam vseh najdeš v prijavnici)

Poleg študijskih smeri pa bomo načeli tudi teme študentskih bonov, študentskega dela, priložnosti za udejstvovanja ob in po študiju in vse, kar pride v paketu. Vse predstavitve bomo za vas pripravili mladi, ki klopi fakultet trenutno drgnemo sami, tako da bodo vse informacije, ki jih prejmete na dogodku sveže in iz prve roke, predstavitve pa potekajo ob neformalnem duhu s kupom dobrih zgodb in dogodivščin, iskrenimi izkušnjami in nasveti, da se boste lahko čim bolje odločili, katere fakse obiskati na informativnem delu in za katere se na koncu tudi odločiti.

Prijava: Število mest je omejeno, zato je potrebna predhodna prijava najkasneje do petka, 7. januarja 2022. Link za prijavo dodamo naknadno.

Komunikacija v timu - modularno usposabljanje za skavtske voditelje

13. januar 2022

Za koga: za skavtske voditelje – vodje lokalnih enot (stegov) in vodje različnih strokovnih ter delovnih skupin v organizaciji
Kje: preko spleta
Kdaj: 13.1. 2022, ob 18.00 do 19.30 (90 min)
Organizator: Skavti – Združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov
Posebnost: Usposabljanje je odprto za člane ZSKSS. Prijave so odprte do 12. 1. 2021.

Opis delavnice:

 • komunikacija v timu
 • reševanje konfliktov,
 • vprašanja, dobre prakse in nasveti.

Predavanje Karierni razvoj mladih v postcovidnem obdobju

14. januar 2022

Za koga: za študente in dijake
Kje: preko spleta
Kdaj: 14. 1. 2022, ob 10:00 uri
Organizator: Zavod Nefiks

V okviru Kariernega tedna 2022 bomo preverili, kakšne možnosti imajo mladi za karierni razvoj v postcovidnem obdobju. Z nami bosta študentki psihologije Tina Pogorelčnik in Sara Pavlović Milijašević. 

Predavanje bo potekalo preko platforme ZOOM. 

Prepoznavanje in beleženje lastnih kompetenc

14. januar 2022

Za koga: za študente univerze v Novem mestu
Kje: Univerza v Novem mestu
Kdaj: 14. 1. 2022 od 10.00 do 11.30
Organizator: Univerza v Novem mestu

Pri odločanju za poklic je pomembno marsikaj, predvsem to, da ti je poklic všeč in da je zaposljiv – saj “brez dela ni jela”. Mladi lahko še danes poskrbite, da vaš življenjepis ne bo ostal prazen in da boste s pridobljenimi kompetencami pripravljeni na trg dela, ki se nam obeta v prihodnosti. 

V sodelovanju z Zavodom Nefiks pripravljamo v kariernem tednu delavnico, na kateri bomo spregovorili o neformalnem izobraževanju, poklicih in kompetencah prihodnosti ter prihodnjih delovnih mestih, ki jih bo sooblikoval digitalni svet. 

Delavnico bo izvedla Nives Felić, mladinska delavka iz Zavoda Nefiks, čigar poslanstvo je mladim in mladinskim organizacijam pomagati pri beleženju in evidentiranju neformalno pridobljenega znanja.

 

Pop-up escape room Pobegni pastem brezposlenosti!

14. in 15. januar 2022

Za koga: za mlade in mlade po srcu 🙂
Kje: Socialna akademija, Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana
Kdaj: 14. 1. 2022 od 15.00 do 21.00
ter sobota, 15. 1. 2022 od 10.00 do 20.00
(termin na skupino je 90 min)
Organizator: Socialna akademija

Reši uganke in pobegni pastem brezposlenosti!

Vabljen_a v brezplačen escape room, kjer boš pomagal_a Janji napolniti CV in najti službo, ki jo bo osrečevala. Rezerviraj si termin, naberi EKIPO (skupaj naj vas bo od 2 do 5 ljudi) in se preizkusi v izzivih. Aktivnost traja cca. 1,5 ure.

Naše delo lahko spremljaš tukaj.

SODELUJOČE ORGANIZACIJE