Skoči na vsebino

Kaj je karierni teden?

V kariernem tednu se odvijejo aktivnosti in dogodki za mlade, ki mladim ponujajo konkretno podporo pri izzivih, ki jih prinašajo poklicne odločitve.

Komu je karierni teden namenjen?

Aktivnosti so namenjene:

 • dijakom in  študentom,
 • mladim iskalcem zaposlitve in
 • šolnikom.

Zakaj se udeležiti aktivnosti?

Mladi bodo skozi aktivnosti prepoznali ali krepili svoje kompetence  ter spoznali različne priložnosti in aktivnosti, ki so jim na voljo izven šolskega okvirja.

KARIERNI TEDEN

9. - 13. januar 2023

Mladim želimo ponuditi konkretno podporo pri izzivih, ki jih prinašajo poklicne odločitve.

Mreža KROJ s pestrim naborom aktivnosti, ki se bodo dogajale v kariernem tednu, pod geslom »Ukroji si svojo prihodnost«, mladim prihaja naproti z informacijami, pogovori in prostori za pridobivanje pomembnih izkušenj, ki se jih ne da pridobiti v šoli.

AKTIVNOSTI KARIERNEGA TEDNA

Delavnice kariernega tedna bomo dodajali sproti!

Karierna klepetalnica Mreže KROJ

Kdaj: ves teden
Kje: na spletu – FB skupina, Instagram

Karierna klepetalnica je namenjena mladim, ki imajo vprašanja glede kariere, izbire študija, razvoja kompetenc za želen poklic, vprašanje glede pavziranja, razgovorov, CV-ja in ostalih kariernih vsebin.

EU priložnosti za mlade

Kdaj: poteka ves teden v okviru razrednih ur. 
Kje: V živo, na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran (GEPŠ).
Za koga: za dijake 3. in 4. letnika srednje šole. 

ESE prostovoljci bodo pripravili delavnice za dijake 3. in 4. letnika gimnazije in jim predstavili priložnosti, ki jih mladim nudita programa Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota s poudarkom na projektih prostovoljstva. 

 

 

Ljubljana mesto učenja: Učne in poklicne poti prihodnosti

Kdaj: ponedeljek, 9. januar 2023, od 17:00 do 18:30
Kje: v živo
Za koga: za mlade med 20 in 25 letom

Delavnica za mlade ambasadorje platforme Ljubljana mesto učenja je namenjana spoznavanju kompetenc prihodnosti in kreacijo svojih učnih, socialnih in kariernih poti. Temelji na metodologiji “Global Youth Skills”, ki jo je razvil “Institute for the Future” in omogoča boljše razumevanje prihodnosti učenja in dela. 

Če smo nedolgo nazaj želeli postati gasilec, zdravnik, odvetnik, se nam danes odpira širši pogled na življenje. Delo zato temelji na strateških predlogah, ki jih razložimo mladim in jih nato podpremo, da si sami odgovorijo na določena vprašanja in izrišejo svoj arhetip prihodnosti. Po udeležbi na delavnici si mladi orišejo jasnejšo sliko prihodnosti učenja, dela in priložnostih sveta v katerega vstopajo. Glavne vsebine delavnice so:

 • (1) Kako dobro sem pripravljan_a na prihodnost?
 • (2) Katere kompetence prihodnosti so zame pomembne?
 • (3) Katera oseba prihodnosti me navdihuje?
 • (4) Ustvarjanje lastne prihodnosti in načrtovane programa dela mladih ambasadorjev v platforme Mesto učenja

Mladinske izmenjave in družabna igra Karierko

Kdaj: ponedeljek, 9. januar 2023, ob 16:00
Kje: v živo v Epicentru Lucija
Za koga: za učence 9. razreda in dijake 1. in 2. letnika 

V prvem delu bodo udeleženci spoznali kaj so to mladinske izmenjave, kako potekajo, kako lahko sodelujejo in sami pripravijo izmenjavo. V drugem delu pa bomo odigrali družabno igro Karierko in se pogovarjali o različnih poklicih, ki jih zanimajo in kakšna je pot do teh poklicev. 

Delavnica kreativnega razmišljanja "Moja mladinska soba"

Kdaj:  četrtek, 12. januar 2023, od 14:00 do 16:00
Kje: V živo, Kulturni dom Semič
Za koga: za zadnjo triado OŠ, obiskovalce Kulturnega doma Semič – za zaprto skupino.

Delavnica Možganski fitnes spodbuja razvoj ustvarjalnega razmišljanja in mladim predstavi hitro tehniko za nabiranje idej. Z udeležbo na delavnici mladi začnejo razmišljati izven klasičnih okvirjev in začnejo na ustvarjalnost gledati kot na veščino. To jih privede k novim načinom razmišljanja. Prav tako se naučijo, kako do zastavljenih nalog pristopati na ustvarjalen način in kako se spopadati z različnimi izzivi. Kot rezultat delavnice se vsak posameznik zave, da je tudi on sam ustvarjalen in lahko aktivno prispeva in sooblikujejo svoje učno okolje in skupnost. 

Program delavnice zajema:

 • (1) uvod v ustvarjalno razmišljanje;
 • (2) premišljene in praktične vaje za generiranje novih idej ter izbor najboljših po določenih kriterijih;
 • (3) oblikovanje osnovnih podatkov (zakaj, kaj, za koga, kdo, kdaj, kako) ideje;
 • (4) evalvacija po H-metodi.

Glavne koristi:

 • (1) spoznavanje smisla ustvarjalnega razmišljanja;
 • (2) usvajanje novih pristopov in orodij za reševanje izzivov, razvoj ustvarjalnosti in oblikovanje novih idej – pot od ideje do uresničitve;
 • (3) usvajanje H-metode evalvacije, ki jim lahko služi še za evalvacijo na drugih področjih.

Krepitev vodstvenih veščin za trenerje v mladinskih organizacijah

Kdaj: četrtek, 12. januar 2023, ob 18:00
Za koga: za trenerje v mladinskih organizacijah

Skavti bomo v  torek, 10. januarja 2023, ob 18.00, izvedli usposabljanje za krepitev vodstvenih veščin trenerjev v mladinskih organizacijah. Poudarek bo na veščinah procesnega in strateškega vodenja. Namenjeno je trenerjem v mladinskih organizacijah. Delavnica bo predvidoma trajala 90 minut.

Nefiks karierni dan​

Kdaj: četrtek, 12. januar 2023
Kje: po srednjih šolah po Sloveniji
Za koga: za srednješolce

Digitalizacija je vedno bolj prisotna na vseh področjih življenja. Zavedamo se, da bo tehnologija igrala pomembno vlogo v iskanju kariere in vplivala tudi na obstoječe poklice, zato si želimo to nenehno spreminjajoče se področje predstaviti dijakom in jih tako opolnomočiti za uspešno karierno pot.

Karierni dan je projekt, ki ga bomo prihodnje leto izvajali že osmo leto zapored in veseli bomo sodelovanja z vami! Kot častni pokrovitelj dogodka je vsako leto do sedaj sodeloval tudi predsednik države Borut Pahor, osrednja prireditev pa je potekala v Predsedniški palači, kamor je vsako leto povabljenih nekaj dijakov.

MEPI karierna izvidnica

Kdaj: četrtek, 12. januar 2023 ob 18:00
Kje: preko Zoom-a
Za koga: za dijake 3. in 4. letnikov

 

Še ne veš, kaj boš vpisal na tiste tri črtice za izbiro fakultete? Nisi prepričan, kaj je tisto “tapravo” zate? Brez skrbi, vsi smo bili tam. In prav zato smo se letos Mepijevci študenti odločili za predstavitev faksov in študijskih smeri v obliki krajših predstavitev iz prve roke – v eni uri boš lahko podrobneje spoznal/-a tri študijske smeri po tvoji izbiri. 

 

 

Na karierno pot z Mladimi zmaji

Kdaj: petek, 13. 1. 2023
Kje: ČMC Šiška, Tugomerjeva 2
Za koga:  Študentje zaključnih letnikov in dijaki zaključnega letnika. 

Želiš s svojo podjetniško žilico prispevati k spreminjanju skupnosti na bolje? Potem se nam pridruži!

Na dogodku bosta svoje izkušnje delili dve predstavnici, ki sta projekte izvajali v okviru programov Mestni inkubator in Javno povabilo za soustvarjanje  programa, Tamara Mihalič in Maja Dežman Sterle.

 

PRESTAVLJENO na 25. 1. 2023.
Sharing is caring -
delavnica za gradnjo trajnostnih kompetenc in znanj krožnega gospodarstva

Kdaj: 25. 1. 2023
Kje: v živo, Mladinska postaja Moste
Za koga: za mladinske delavce

Delavnica opolnomočenja mladinskih delavcev in mladinskih centrov za karierne priložnosti za mlade v krožnem gospodarstvu in sooblikovanje strategij implementacije krožnega gospodarstva v sodelovanju z mladimi. 

POROČILA AKTIVNOSTI KARIERNEGA TEDNA

3_

MEPI karierna izvidnica

Društvo GAHA Slovenija in Zavod MEPI sta letos že drugič zapored organizirala spletni dogodek Karierna izvidnica za vse dijake 3. in 4. letnikov. Na dogodku smo jim na kratko predstavili…
received_3379994028905081

Na karierno pot z Mladimi zmaji

Zaključni dan v sklopu kariernega tedna je bil namenjen delavnici Mladih zmajev z naslovom Na karierno pot z Mladimi zmaji, ki je potekala v ČMC Šiška. Ker nudijo programi Mladih…
IMG_20230112_101832

Nefiks karierni dan

12. januarja se je na 40 srednjih šolah po Sloveniji odvijal karierni dan pod geslom “Moja digitalna kariera”. Dijaki so si na delavnicah ogledali 3 video nagovore, preko katerih so…
324712493_916116439755353_7633341225921901462_n

Mladinske izmenjave in družabna igra Karierko

Na delavnici za mlade v EPI Lucija smo odigrali igro Karierko, se pogovarjali o različnih poklicih in srednjih šolah, ki zanimajo učence 9. razreda. Prisotni dijaki so z učenci delili…
1673365867718

EU priložnosti za mlade

Na gimnaziji (GEPŠ Piran) je bilo včeraj in danes skupaj 38 dijakov in dijakinj. ESE prostovoljci (Clara, Ana in Alberto) so predstavili svojo izkušnjo z Evropsko solidarnostno enoto in Erasmus…

SODELUJOČE ORGANIZACIJE